Tažený jablečný závin ze zakysané smetany
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g hladké mouky
- 1 zakysaná smetana 15%
- 1 žloutek
- 1 lžíce oleje
- 50 ml vlažné vody
- špetka soli
- 2 lžíce másla na potření těsta
- 1 vejce na potření závinu
- Náplň:
- 4 velká jablka
- 2 skořicové cukry
- 1/2 hrnečku vlašských ořechů
- rozinky
- dětské piškoty
Postup Tažený jablečný závin ze zakysané smetany
Postup přípravy receptu
-
Vodu, olej, zakysanou smetanu, žloutek, sůl, rozkvedláme v míse, přisypeme mouku a propracujeme těsto, aby se nechytalo mísy. Uděláme bochánek, který dáme na pomoučený vál a přikryjeme ho nahřátým hrnkem, necháme těsto asi 1/2 hodiny odpočinout.
Zatím co těsto odpočívá, oloupeme jablka, která nastrouháme na plátky. V mikrovlnné troubě rozehřejeme máslo a rozdrtíme piškoty. Na konec válku dáme pečící papír široký 40 cm, dlouhý 25 cm. Musí přesahovat přes vál asi 10 cm. Z těsta uděláme čtverec, který na silně pomoučeném válku vyválíme na čtverec o stranách 40 cm. Papír musí být prázdný 10 cm.
Těsto potřeme máslem, posypeme piškoty, poklademe jablky, necháme volný kraj asi 8 cm ke konci. Posypeme silně skořicovým cukrem, ořechy a rozinkami. Závin svineme od sebe a zůstane pěkně na pečícím papíře. Konce zaděláme a dáme pod závin. Závin dáme i s pečícím papírem na plech, to byl důvod, proč jsme ho tam dali, aby se pěkně přenesl. Potřeme ho rozšlehaným vejcem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180° do středu trouby do zlatova asi 45 minut, podle vlastních zkušeností s ní.