Piškotový dort potažený falešným marcipánem

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
6 vajec
240 g hladké mouky
210 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíce vody
2 lžíce rumu
citronová kůra
Krém:
1 sklenička mléka
3 vrchovaté lžičky hladké mouky
1 žloutek
1 čokoláda na vaření
1 vanilkový cukr
250 g másla
150 g moučkového cukru
Falešný marcipán:
150 g moučkového cukru
40 g sušeného plnotučného mléka
1/2 bílku
mandlové, nebo rumové aroma
potravinářská barva

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme bílky a ušleháme tuhý sníh. Do šlehače dáme žloutky, moučkový cukr, vanilkový cukr a ušleháme. Přidáme vodu, rum, 1/4 ušlehaného sněhu a prošleháme. Pomalu zašleháváme mouku. Zbylý sníh lehce vmícháme. Těsto dáme do vymazané, vysypané formy a na dno dáme pečící papír. Dáme péct do trouby a zapneme jí na 150°C. Pečeme asi 55 minut, podle toho jak nám peče trouba.

  2. V polovině mléka rozkvedláme žloutek, vanilkový cukr a mouku. Druhou polovinu mléka nalijeme do kastrůlku, přidáme nalámanou čokoládu a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Za stálého míchání přiléváme zbylé mléko s moukou a vaříme do zhoustnutí. Necháme zchladnout. Do šlehače dáme povolené máslo, moučkový cukr a vyšleháme do hladkého krému, do kterého po částech přidáváme studenou kaši a vyšleháme do pěny.

  3. Studený dort rozkrojíme na tři stejné díly, které postupně namažeme, slepíme a celý dort slabě pomažeme, aby se hezky přichytil marcipán. Dáme do lednice ztuhnout. Mléko, cukr, bílek dáme do mísy a spojíme, dáme na vál, kde marcipán propracujeme do pěkné, tvárné hmoty, podle potřeby po troškách přidáme bílek. Kousek marcipánu dáme na stranu na obarvení. Vyválíme asi 38 cm velký kruh, vál posypáváme vanilkovým pudingem. Kruh dáme na dort a postupně přimačkáváme a uhlazujeme boky. Aby se mi to lépe dělalo a dobře přilepilo, pomáhám si tak, že kolem dortu dám tři kastrolky stejně vysoké jako dort dnem nahoru, na ně položím kruh a jak boky přilepuji, tak je pomalu odstraňuji. Zbylý marcipán obarvíme a dort ozdobíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!