Tažený jablečný závin
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 vejce
- 100 ml teplé vody
- 2 lžíce oleje nebo rozehřátého sádla
- 1 lžíce citronové šťávy nebo octa
- 280 g hladké mouky
- špetka soli
- rozehřátý tuk na potření
- moučkový cukr na posypání
- papír na pečení
- Náplň:
- 1-1,5 kg jablek
- 100 g strouhanky
- 100 g pískového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- trošku mleté skořice
- 50-100 g rozinek
Postup Tažený jablečný závin
Postup přípravy receptu
-
Vejce, teplou vodu, olej a citronovou šťávu rozšlehejte vidličkou. Směs nalijte na prosetou mouku se solí a vypracujte vláčné těsto. Bochánek dejte na pomoučený vál, potřete tukem, přiklopte zahřátým kastrolem (stačí v něm krátce povařit vodu) a nechte asi 30 minut odpočinout.
Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky, strouhanku nasucho osmahněte. Těsto rozdělte na dvě části.
Na vál položte utěrku a trochu ji poprašte moukou. Pak těsto vyválejte a začněte vytahovat. Ruce sevřete v pěst a hřbetem vzhůru podstrčte pod těsto, které opatrně zdvihejte a vytahujte, dokud nevznikne tenký obdélníkový plát.
Obě těsta potřete rozehřátým tukem, posypte strouhankou, poklaďte jablky, přidejte cukr, skořici, rozinky a záviny pomocí utěrky stočte a přeneste na plech vyložený papírem. Pečte asi 30 minut při 190 °C dozlatova.