Tažený jablečný závin

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 vejce
100 ml teplé vody
2 lžíce oleje nebo rozehřátého sádla
1 lžíce citronové šťávy nebo octa
280 g hladké mouky
špetka soli
rozehřátý tuk na potření
moučkový cukr na posypání
papír na pečení
Náplň:
1-1,5 kg jablek
100 g strouhanky
100 g pískového cukru
1 sáček vanilkového cukru
trošku mleté skořice
50-100 g rozinek

Postup přípravy receptu

  1. Vejce, teplou vodu, olej a citronovou šťávu rozšlehejte vidličkou. Směs nalijte na prosetou mouku se solí a vypracujte vláčné těsto. Bochánek dejte na pomoučený vál, potřete tukem, přiklopte zahřátým kastrolem (stačí v něm krátce povařit vodu) a nechte asi 30 minut odpočinout.

  2. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky, strouhanku nasucho osmahněte. Těsto rozdělte na dvě části.

  3. Na vál položte utěrku a trochu ji poprašte moukou. Pak těsto vyválejte a začněte vytahovat. Ruce sevřete v pěst a hřbetem vzhůru podstrčte pod těsto, které opatrně zdvihejte a vytahujte, dokud nevznikne tenký obdélníkový plát.

  4. Obě těsta potřete rozehřátým tukem, posypte strouhankou, poklaďte jablky, přidejte cukr, skořici, rozinky a záviny pomocí utěrky stočte a přeneste na plech vyložený papírem. Pečte asi 30 minut při 190 °C dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!