Bezový sirup z květů černého bezu-kosmatice

Recepty, Nápoje

Suroviny

650 g kvetu černého bezu (rozkvetlých květů i s menšími stonky cca 130 ks květu)
40 g kyseliny citronové (2balíčky po 20g od dr.Oetker)
3 l převařené vody
3 citrony dobře očištěné nakrájené
na cukerný roztok budeme potřebovat:
6 kg cukru krupice
2 l vody

Postup přípravy receptu

  1. Do většího, hlubšího a nejlépe nerezového hrnce dáme převařit 3 l vody. Přidáme kyselinu citronovou a necháme vychladit.

  2. Do chladné vody s kyselinou přidáme květy, které proložíme plátky citronu. Hrnec zakryjeme utěrkou a dáme na chladnější místo odpočinout na 48 hodin. Je dobré vše v hrnci alespoň 2 krát za den promíchat.

  3. Po 2 dnech rozvaříme ve 2 l vody cukr. Vaříme za stálého promíchávání, aby se nám velké množství cukru nepřichytávalo ke dnu. Poté necháme zchladnout.

  4. Hustý cedník vyložíme utěrkou, nebo plátýnkem a vyluhované květy s citronem důkladně vyždímáme. Takto získanou bezovou šťávu smícháme s chladným cukerným roztokem. Promícháme a naplníme do vhodných, dobře umytých lahví. Uzavřeme a skladujeme ve tmě.

  5. Bezový sirup konzumujeme naředěný chladnou obyčejnou, nebo minerální vodou. Je taktéž lahodný, když dáme do 200 ml sklenky/hrnku cca 50 cl sirupu, přidáme plátek citronu, plátek čerstvého zázvoru a zalijeme horkou převařenou vodou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!