Bezový sirup se zázvorem a limetkou

Recepty, Ostatní

Suroviny

20 velkých květů bezu černého
2 limetky
cca 10 cm zázvoru
80 g kyseliny citronové
2 l převařené zchladlé vody
1,5 kg cukru (já používám tmavý třtinový, tak šťáva má samozřejmě tmavší barvu)

Postup přípravy receptu

  1. Bezové květy zbavte případných nečistot nebo hmyzu. Já je nemyji, aby se nevymyl pyl, musí se sbírat na místech, kde se nepráší nebo se jinak neznečistí. Zázvor oloupejte, nakrájejte na plátky a zlehka je posekejte tupou stranou nože, aby pustily více chuti. Ve vodě rozmíchejte kyselinu citronovou, přidejte květy, kolečka limetek a zázvor. Vše musí být potopené. A nechte 24 hodin louhovat.

  2. Druhý den slijte přes plátýnko, přidejte cukr a důkladně rozmíchejte. Šťávu (sirup) slijte do důkladně vymytých lahví a uzavřete. Šťáva se může i sterilovat při 80 stupních C stačí 20 minut, ale není to nutné, nikdy se mi nezkazila.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!