Friko (podle babičky)
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 velká cibule
- 4 střední brambory (asi 40 dkg brambor)
- 1 rovná KL drceného kmínu
- 8 až 10 kuliček nového koření
- 4 až 5 bobkových listů
- sůl
- mletý černý pepř
- olej
- asi 2 PL hladké mouky
- 1 litr vody
- 1 litr podmáslí
- 1 až 2 vejce
- čerstvá pažitka
Postup Friko (podle babičky)
Postup přípravy receptu
-
Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli, nakrájenou na kostičky. Zmírníme plamen, přisypeme mouku a osmahneme. Přidáme i kmín, nové koření a bobkový list a když koření zavoní, pomalu vlijeme litr studené vody a důkladně mícháme, abychom neměli hrudky. Zesílíme plamen, dáváme pozor, aby se mouka nepřichytla ke dnu, občas promícháme, přivedeme k varu.
Když se voda začne vařit, přidáme brambory, nakrájené na kostky (u nás větší) a osolíme. Pomalu vaříme doměkka, až se bramborám zaoblí hrany.
Podmáslí přelijeme do dostatečně velkého hrnce a za stálého míchání do něj přidáme několik naběraček vařící vody od brambor, aby se vyrovnala teplota. Poté přilijeme zpět k bramborám a mícháme, dokud nepřejde varem.
Když polévka začne bublat, opepříme dle chuti a za pozvolného míchání vlijeme rozkvedlané vejce. Jakmile vejce ztuhne do cancourů, vypneme. Polévku podáváme posypanou čerstvou pažitkou, obvykle s chlebem.