FRIKO z jižních Čech

Recepty, Omáčky

Suroviny

4-5 středních brambor (dle počtu strávníků)
2 - X vajec podle strávníků
1 kelímek smetany (může být i zakysaná)
trochu hladké mouky
trochu mléka
10 kuliček pepře
8 kuliček nového koření
sůl
ocet
3 bobkové listy
trochu soli
trochu cukru
Možné - čerstvé houby nebo naložené houby nakyselo
kopr
trochu kmínu
kousek klobásy apod

Postup přípravy receptu

  1. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky cca 10-15 mm a dáme vařit do osolené vody, aby byly ponořené. Přidáme koření (já koření drtím v hmoždíři) a nemusím vybírat mimo bobkového listu.

  2. Když jsou brambory vařené, až se téměř rozpadají a dá nasekaný kopr, když ho použije, rozkvedlám v mléce lžíci mouky a zavařím do brambor. POZOR! Kdo dává čerstvé houby přidá je, když je zprvu orestoval.

  3. Kysané může vlít s nálevem, ale i bez něho jak je zvyklý. Když použije vejce rozkvedlané, tak je nyní čas k přidání. Moc nerozkvedlat, aby tam plavaly i větší kousky.

  4. Zakvedlá smetanu a dochutí solí, octem a trochu cukru. Kdo chce, uvaří vejce natvrdo a to pak přidá na talíř.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!