FRIKO z jižních Čech
Recepty, OmáčkySuroviny
- 4-5 středních brambor (dle počtu strávníků)
- 2 - X vajec podle strávníků
- 1 kelímek smetany (může být i zakysaná)
- trochu hladké mouky
- trochu mléka
- 10 kuliček pepře
- 8 kuliček nového koření
- sůl
- ocet
- 3 bobkové listy
- trochu soli
- trochu cukru
- Možné - čerstvé houby nebo naložené houby nakyselo
- kopr
- trochu kmínu
- kousek klobásy apod
Postup FRIKO z jižních Čech
Postup přípravy receptu
-
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky cca 10-15 mm a dáme vařit do osolené vody, aby byly ponořené. Přidáme koření (já koření drtím v hmoždíři) a nemusím vybírat mimo bobkového listu.
Když jsou brambory vařené, až se téměř rozpadají a dá nasekaný kopr, když ho použije, rozkvedlám v mléce lžíci mouky a zavařím do brambor. POZOR! Kdo dává čerstvé houby přidá je, když je zprvu orestoval.
Kysané může vlít s nálevem, ale i bez něho jak je zvyklý. Když použije vejce rozkvedlané, tak je nyní čas k přidání. Moc nerozkvedlat, aby tam plavaly i větší kousky.
Zakvedlá smetanu a dochutí solí, octem a trochu cukru. Kdo chce, uvaří vejce natvrdo a to pak přidá na talíř.