Rizoto z pečeného kuřete se žampiony

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

¼ - ½ pečeného (nebo grilovaného) kuřete
výpek z kuřete
1 – 1,5 hrnku dlouhozrnné rýže
4 – 5 žampionů (nebo lesní houby, pokud máme)
plnější lžička másla
mražený hrášek (nebo konzervovaný)
1 KL sladké červené papriky
1 větší jarní cibulka
grilovací koření podle chuti (nebo koření na kuře)
sůl a pepř
K podávání:
strouhaný sýr a nakládané okurky,
případně zelenina

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné a pokrájené žampióny podusíme na kousku másla, trošku podlijeme a přisolíme. Výpek z kuřete dáme do pekáčku s víkem, nebo do kastrólu, který má celokovová ucha (je vhodný do trouby). Do výpeku dáme rýži a podušené houby, přisypeme lžičku sladké papriky, lžičku grilovacího koření (nebo směs koření na kuře) a špetku pepře (podle chuti). Pečlivě promícháme. Dolijeme vodou tak, aby rýže byla asi 1-2 cm ponořená. Zatím nesolíme, výpek je slaný, směsi koření také. Pekáček zaklopíme víkem (na kastrol dáme vhodnou poklici s kovovým úchytem), dáme do trouby a necháme asi 15 minut dusit.

  2. Mezitím obereme maso z kuřete, pokrájíme na kousky, nakrájíme na menší čtverečky půlku červené papriky a na kolečka 1 jarní cibulku. Po 12 minutách odklopíme a zkontrolujeme, jestli je rýže dost slaná a ochucená a přidáme obrané pokrájené maso, kostičky papriky a pokrájenou jarní cibulku. Kdo rád, přidá i hrášek, množství podle chuti. Lze přidat i několik celých cherry rajčátek. Zaklopíme opět pokličkou a dáme zpět do trouby dodělat do změknutí rýže, asi tak 5 minut - podle druhu rýže a podle požadovaného změknutí rýže.

  3. Hotový pokrm ještě můžeme po vyndání z trouby dochutit, dosolit či dopepřit. Zamícháme a servírujeme posypané strouhaným sýrem, obložíme nakládanými okurkami. (Já ráda i se sladkokyselými houbičkami.) Na talíři také můžeme obložit směsí nejrůznější zeleniny, rajčátky, paprikami, jemně krájeným pórkem, fantazii se meze nekladou, stačí prohlédnout ledničku nebo v létě obejít zahrádku! (Svojí, přes plot nelezeme!)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!