Beránek z ořechového těsta se sněhovou čepicí
Recepty, MoučníkySuroviny
- 8 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 8 PL horké vody
- 170 g cukru krupice
- 190 g mletých ořechů
- 140 g hrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- tuk na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
- Sněhová čepice:
- 3 bílky
- 80 g moučkového cukru
- šťáva z poloviny citronu
- sůl
- plátky mandlí na dozdobení
Postup Beránek z ořechového těsta se sněhovou čepicí
Postup přípravy receptu
-
Žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do světlé pěny, ve které se tvoří bublinky vzduchu. Po částech zapracováváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mleté ořechy. Nakonec opatrně vmícháme do tuha ušlehané bílky se špetkou soli.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na beránka a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut. Beránka vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
Sněhová čepice: Bílky vyšleháme metličkami v horké vodní lázni spolu s cukrem, citrónovou šťávou a solí na hutný krém, které tvoří na konci metel pevné špičky.
Sníh naneseme cukrářským sáčkem a dotvoříme kudrnatou srst povytahováním špiček obrácenou lžící. Můžeme dozdobit plátky mandlí.
Beránka vložíme zpět do trouby vyhřáté na 100°C alespoň na 30 minut, aby se sněhový povrch zpevnil.