Domácí tagliatelle se špenátovým pestem a lososem
Recepty, TěstovinySuroviny
- Těstoviny:
- 180 g hladké mouky (na těstoviny)
- 2 vejce
- cca 2 lžíce vody
- Pesto:
- 80 g baby špenátu
- 1 malý nebo ½ stroužku česneku
- šťáva z ½ limety
- 15 – 20 g piniových (nebo slunečnicových) semínek
- 15 g parmezánu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl čerstvě mletý pepř
- 4 sušená rajčata nakládaná v oleji
- Na lososa:
- 100 g lososa
- šťáva z ½ limety
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup Domácí tagliatelle se špenátovým pestem a lososem
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, vajec a trochy vody vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 30 minut uležet v lednici. Z těsta vyválejte na pomoučeném vále tenký plát. Z těsta nakrájejte nudle silné asi 0,5 – 1 cm (práci si usnadníte, když těsto přes sebe několikrát přeložíte – a budete potřebovat dlouhý ostrý nůž!). Tagliatelle rozprostřete na vále a nechte chvíli prosychat.
Lososa nakrájejte na kostky velké asi 2 – 3 cm a pokapejte šťávou z ½ limety, nechte odležet.
Do tubusu nebo vysoké nádoby vložte opraný okapaný špenát, nadrobno nakrájený česnek, semínka (které si předem můžete opražit pro posílení chuti), nadrobno nakrájený parmezán, limetovou šťávu, špetku soli a čerstvě mletý pepř, olej a promixujte. Rajčata nechte okapat, otřete papírovou utěrkou a nakrájejte nadrobno. Vmíchejte do pesta.
Lososa osolte, opepřete, vložte na rozpálenou pánev a opečte ze všech stran.
Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě tzv. al dente, sceďte a promíchejte s pestem. Na talíři doplňte lososem. Můžete přidat čerstvá cherry rajčátka a hoblinky parmezánu.