Babiččin mazanec
Recepty, MoučníkySuroviny
- K přípravě kvásku je potřeba: kostička droždí (40g)
- 0,5 hrnku vlažného mléka
- 0,5 lžičky cukru
- Budeme potřebovat: 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- asi 1/4 l mléka
- 120 g másla
- 2 žloutky
- 1 lžičku soli
- vanilkový cukr
- rozinky
- nakrájené loupané mandle
- citronovou kůru
Postup Babiččin mazanec
Postup přípravy receptu
-
Příprava kvásku: Do vlažného mléka v hrnečku rozdrobíme kostku droždí. Přidáme cukr a vše postavíme na teplé místo. Droždí se po chvíli v hrnečku probudí a začne kvasit. Tím je kvásek připravený. Mezitím, než se kvásek v teple probudí, začneme s přípravou těsta.
Příprava těsta: V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, rozinky, mandle a sůl spolu se změklým tukem. V mléce i s připraveným kváskem.
Vše dobře promícháme a uhněteme. Hněteme buď vařečkou nebo rukama. Těsto musí být poměrně tuhé.
Dobře propracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Máme-li čas, je dobré vykynuté těsto znovu zpracovat vařečkou a nechat vykynout ještě jednou.
Po vykynutí těsto vyjmeme, na vále utvoříme bochánek, dáme na vymazaný plech a ještě chvíli necháme kynout.
Nakonec ostrým nožem uděláme doprostřed bochánku malý křížek.
Mazanec potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do vyhřáté trouby (asi na 220 stupňů Celsia).
Po deseti minutách troubu trochu zmírníme (asi na 180 stupňů Celsia) a pečeme, dokud není mazanec hotový. Pokud kůrka mazance hodně tmavne, přikryjeme mazanec při pečení alobalem nebo pečicím papírem. Propečení těsta průběžně kontrolujeme zapíchnutím špejle do mazance. Pokud se na ni těsto již nepřichití, je mazanec hotový.