Punčové srdce
Recepty, DortySuroviny
- 6 vajec
- 160 g krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
- Cukerný rozvar:
- 200 ml vody
- 200 g krupicového cukru
- 2 lžíce rumu nebo rumového aroma
- 2 lžíce punče nebo punčového aroma
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- červené potravinářské barvivo
- potravinářské barvivo žluté
- Dohotovení:
- jahodový džem
- kokos
- marcipán
- potravinářské barvy
Postup Punčové srdce
Postup přípravy receptu
-
Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Poté postupně přidáme žloutky a vše znovu dobře vyšleháme. Nakonec lehce vmícháme prosátou mouku a těsto naplníme do formy na srdce. Pečeme v předehřáté troubě při 160°C asi 45 minut. Pak necháme vychladnout.
Do kastrolku dáme vodu a na mírném ohni ji povaříme s cukrem asi po dobu 5 minut. Poté odstavíme a přelijeme do misky. Ke svařené vodě přidáme rum, punč a šťávu z citronu. Rozvar rozdělíme na polovinu. Jednu obarvíme červenou a druhou žlutou potravinářskou barvou.
Korpus rozkrojíme na čtyři díly. Spodní potřeme čtvrtinou džemu a dáme zpět do formy. Položíme druhý díl, polovinu polijeme červeným a druhou část žlutým rozvarem. Třetí díl polijeme rozvarem v obráceném pořadí. Poslední část potřeme druhou čtvrtinou džemu a položíme na dort džemem dolů. Zatížíme prkýnkem a dáme do chladničky.
Sundáme formu a dort potřeme džemem. Strany obalíme v kokosu. Marcipán rozválíme. Vykrojíme z něj tvar srdce a položíme na povrch dortu. Ze zbylého marcipánu modelujeme kytičky a dort dozdobíme.