Jednoduché punčové řezy

Recepty, Moučníky

Suroviny

1. těsto:
5 vajec
5 polévkových lžic cukru (písek, krystal)
5 lžic polohrubé mouky
2. těsto:
5 vajec
5 lžic cukru (písek krystal)
5 lžic polohrubé mouky
gelové barvivo
nebo 4 lžíce pol.mouky a 1 lžíce kakaa
1 sklenička rybízové marmelády
Rozvar:
300 g moučkového cukru
200 ml vody
100 ml rumu
půl lžičky kyseliny citronové
Poleva:
250 g moučkového cukru
5 lžic horkého mléka
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička solamylu
čokoládová poleva na dokončení

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme troubu na 170-180 ° C, dva stejně velké plechy vyložíme pečícím papírem a ten lehce pomažeme studeným máslem (není to nutné, ale lépe se stáhne). Ve šlehací míse vyšleháme vejce s cukrem do husté bílé hmoty asi 15 minut ručním šlehačem. Pak přidáme mouku, pomocí metličky promícháme a těsto vlijeme na připravený plech. Pečeme cca 5- 7 minut podle trouby, upečený plát necháme vychladnout.

  2. Stejným způsobem upečeme i druhý plát. Pokud bychom chtěli tříbarevné řezy uděláme na polovinu plechu růžový a na druhou kakaový. Všechny vychladlé pláty rozkrojíme na poloviny. Z vody a cukru svaříme krátce rozvar a do mírně zchladlého přilijeme rum (kdo nechce, dá jen rumovou příchuť a přidá vodu).

  3. Položíme první světlý plát, natřeme marmeládou a položíme na něj plát barevný. Lžící rovnoměrně polijeme polovinou rozvaru, opět potřeme marmeládou a přiložíme další plát, polijeme rozvarem, potřeme marmeládou a položíme poslední. Přikryjeme papírem, na kterém se peklo a zatížíme volným plechem, do kterého můžeme vlít trochu vody. Necháme stát nejméně 3 hodiny (nejlépe přes noc, pečeme -li večer). Odležené složené pláty rozkrojíme podélně na polovinu a polijeme polevou, kterou jsme dohladka třením udělali z uvedených surovin. Necháme ztuhnout, můžeme, ale nemusíme, ještě dokončit čokoládovou polevou. Než poleva úplně zaschne, nakrájíme řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!