Arabské rizoto

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Na vývar:
8 ks kuřecích stehen (pouze dolní špalíčky)
1 mrkev
1 větší cibule
3 stroužky česneku
kousek řapíkatého celeru
petrželová nať
2 lžičky soli
celý pepř
Na rizoto:
5 mrkví
1 menší květák
1 lilek
3 střední brambory
2,5 hrnku rýže
1 vrchovatá lžička koření 7 koření (lze nahradit mletou směsí hřebíčků, pepře, bílého pepře, nového koření, skořice, římského kmínu a špetkou kari)
olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na vývar očistíme, omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou (lehce nad uroven masa), přivedeme k varu, ztlumime na minimum a pozvolna vaříme 1 hodinu.

  2. Než se uvaří vývar, připravíme si suroviny na rizoto. Lilek a brambory po očistěni nakrájíme na větší kostky, mrkev na silné proužky. Květák rozdělíme na růžičky. Lilek osolíme a necháme 20 minut vypotit.

  3. Mezitím všechnu syrovou zeleninu osmažíme ve větší vrstvě oleje dozlatova.

  4. Stejným způsobem osmažíme i vypocený lilek. Osmaženou zeleninu přendáme na papirový ubrousek, necháme okapat přebytečný olej.

  5. Z uvařeného vývaru vyndáme kousky kuřete a cibuli, necháme okapat. Vývar přecedíme.

  6. Částečně zchladlá kuřecí stehna osmažíme stejnym zpusobem, jako jsme smažili zeleninu, dozlatova. Přendáme na papirový ubrousek a necháme odkapat tuk.

  7. Rýži důkladně propláchneme studenou i teplou vodou, dáme do hrnce s vyššim okrajem, přidáme osmaženou zeleninu, cibuli z vývaru, koření, sůl, promicháme a zalijeme kuřecím vývarem (lehce nad úroveň zeleniny a rýže). Dle potřeby dále podléváme vývarem. Pod pokličkou vaříme do změknutí rýže cca 40 minut. Behem vareni asi 2x promichame.

  8. Nakonec přidáme osmažená kuřecí stehna. Podáváme s kopečkem zakysané smetany.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!