Arabské rizoto
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- Na vývar:
- 8 ks kuřecích stehen (pouze dolní špalíčky)
- 1 mrkev
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- kousek řapíkatého celeru
- petrželová nať
- 2 lžičky soli
- celý pepř
- Na rizoto:
- 5 mrkví
- 1 menší květák
- 1 lilek
- 3 střední brambory
- 2,5 hrnku rýže
- 1 vrchovatá lžička koření 7 koření (lze nahradit mletou směsí hřebíčků, pepře, bílého pepře, nového koření, skořice, římského kmínu a špetkou kari)
- olej
- sůl
Postup Arabské rizoto
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny na vývar očistíme, omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou (lehce nad uroven masa), přivedeme k varu, ztlumime na minimum a pozvolna vaříme 1 hodinu.
Než se uvaří vývar, připravíme si suroviny na rizoto. Lilek a brambory po očistěni nakrájíme na větší kostky, mrkev na silné proužky. Květák rozdělíme na růžičky. Lilek osolíme a necháme 20 minut vypotit.
Mezitím všechnu syrovou zeleninu osmažíme ve větší vrstvě oleje dozlatova.
Stejným způsobem osmažíme i vypocený lilek. Osmaženou zeleninu přendáme na papirový ubrousek, necháme okapat přebytečný olej.
Z uvařeného vývaru vyndáme kousky kuřete a cibuli, necháme okapat. Vývar přecedíme.
Částečně zchladlá kuřecí stehna osmažíme stejnym zpusobem, jako jsme smažili zeleninu, dozlatova. Přendáme na papirový ubrousek a necháme odkapat tuk.
Rýži důkladně propláchneme studenou i teplou vodou, dáme do hrnce s vyššim okrajem, přidáme osmaženou zeleninu, cibuli z vývaru, koření, sůl, promicháme a zalijeme kuřecím vývarem (lehce nad úroveň zeleniny a rýže). Dle potřeby dále podléváme vývarem. Pod pokličkou vaříme do změknutí rýže cca 40 minut. Behem vareni asi 2x promichame.
Nakonec přidáme osmažená kuřecí stehna. Podáváme s kopečkem zakysané smetany.