Arabské pálivé brambory se šťovíkem
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 750 g brambor
- 4 lžíce oleje
- 5 stroužků česneku
- 1 lžička kmínu (podle arabského předpisu kmínu římského - kuminu)
- 1 červená zeleninová paprika
- 1/2 až 1 lžička pálivé papriky (nebo dle chuti)
- sůl
- 2 vařená vejce
- 2-3 lžíce strouhaného sýra
- 4 lžíce nasekaného šťovíku (nebo šťavele)
- rajčata na ozdobu
Postup Arabské pálivé brambory se šťovíkem
Postup přípravy receptu
-
Na oleji osmahneme drobně pokrájený česnek s kmínem, na kolečka nakrájenou zeleninovou paprikou, mletou sladkou i pálivou paprikou a vše zalejeme šálkem vody. Přivedeme k varu a přidáme oloupané brambory, nakrájené na kolečka. Osolíme a podle potřeby dolijeme vodu tak, aby byly brambory ponořeny. Pomalu dusíme do měkka, až se z pokrmu odpaří tekutina. Pak vmícháme opraný nasekaný šťovík nebo šťavel a prohřejeme.
Povrch posypeme uvařenými usekanými vejci nebo strouhaným sýrem, či obojím. Podáváme jako samostatný pokrm, nebo jako přílohu k smažené zelenině, karbanátkům, grilovanému masu apod. Zdobíme plátky rajčat.
Tento arabský způsob je vhodný hlavně na jaře, kdy staré brambory ztrácejí na kvalitě a chuti, ale i v létě na nové brambory, kdy šťovík roste skoro všude.