Arabské pálivé brambory se šťovíkem

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

750 g brambor
4 lžíce oleje
5 stroužků česneku
1 lžička kmínu (podle arabského předpisu kmínu římského - kuminu)
1 červená zeleninová paprika
1/2 až 1 lžička pálivé papriky (nebo dle chuti)
sůl
2 vařená vejce
2-3 lžíce strouhaného sýra
4 lžíce nasekaného šťovíku (nebo šťavele)
rajčata na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji osmahneme drobně pokrájený česnek s kmínem, na kolečka nakrájenou zeleninovou paprikou, mletou sladkou i pálivou paprikou a vše zalejeme šálkem vody. Přivedeme k varu a přidáme oloupané brambory, nakrájené na kolečka. Osolíme a podle potřeby dolijeme vodu tak, aby byly brambory ponořeny. Pomalu dusíme do měkka, až se z pokrmu odpaří tekutina. Pak vmícháme opraný nasekaný šťovík nebo šťavel a prohřejeme.

  2. Povrch posypeme uvařenými usekanými vejci nebo strouhaným sýrem, či obojím. Podáváme jako samostatný pokrm, nebo jako přílohu k smažené zelenině, karbanátkům, grilovanému masu apod. Zdobíme plátky rajčat.

  3. Tento arabský způsob je vhodný hlavně na jaře, kdy staré brambory ztrácejí na kvalitě a chuti, ale i v létě na nové brambory, kdy šťovík roste skoro všude.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!