Játrová paštika s kaštany
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 500 g kuřecích jater
- 2 dcl červeného vína
- špetka chilli vloček já použila mé oblíbené Habanero, které má lehce kouřovou chuť
- 100 g vepřového sádla nebo oleje
- lžička čerstvého tymiánu
- sůl
- pepř
- 2 dcl smetany
- sádlo nebo máslo na zalití skleničky
- 20 ks jedlých kaštanů
Postup Játrová paštika s kaštany
Postup přípravy receptu
-
Očištěná a osušená játra poprašte chilli a v misce zalijte vínem. Nechte v chladu marinovat minimálně 12 hodin.
Kaštanům seřízněte plochou část, nebo je nařízněte křížem a vařte v čisté vodě cca 15 minut. Uvařené kaštany oloupejte.
V rozehřátém sádle nebo oleji zprudka opečte osušená játra, když budou opečená, tak přidejte oloupané kaštany, tymián, sůl a pepř. Játra opékejte tak aby nebyla syrová, ale přitom stále zůstala uvnitř lehce růžová. Pokud by se vám zdála suchá, můžete je během opékání podlévat vínem z marinády.
Z opečené směsi jater a kaštanů vyberte přibližně polovinu kaštanů, které nakrájejte na větší kousky. Játra s kaštany a výpek z nich v mixeru rozmixujte do hrubší konzistence. Není nutné z jater umixovat hladkou pěnu, ale záleží na vaší chuti.
Do mixujících se jater přilijte smetanu. Dle chuti dosolte a dopepřete a nakonec přimíchejte krájené kaštany a již dál nemixujte.
Hotovou paštiku přendejte do uzavíratelné nádoby. Pokud ji budete chtít nějaký den uchovávat tak doporučuji zalít rozpuštěným sádlem nebo máslem. Pokud se na ní vrhnete hned po vychlazení, tak to rozhodně není nutné.