Znojemské okurky bez vaření láku a navíc DIA
Recepty, ZavařeninySuroviny
- Množství pro 1 zavařovací sklenici 0,75 litrů:
- 3 kolečka mrkve
- 1 kolečko cibule
- kopr
- vinný list nebo višňový list (nemusí být)
- 1 kávová lžička hořčičných semínek
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
- 1 kávová lžička soli
- 5 tabletek umělého sladidla
- 75 ml octa
- kolečka křenu (dle chuti)
- feferonka (dle chuti)
Postup Znojemské okurky bez vaření láku a navíc DIA
Postup přípravy receptu
-
Receptů na to, jak nakládat okurky existují stovky, i tento najdete nepochybně v mnoha obměnách ať už krajových nebo chuťových. Na rozdíl od klasických způsobů má ten náš výhodu v tom, že můžete nakládat postupně podle toho, kolik této zeleniny zrovna sklidíte na zahrádce, práce jde rychle od ruky a výsledkem jsou křupavé okurčičky, chuťově velmi podobné těm klasickým znojemským.
Do vymyté sklenice dejte nejprve na dno 2 kolečka mrkve, kolečko cibule, snítku kopru (může být i uschlý) a vinný list.
Potom začněte do sklenici skládat okurky. Až bude téměř plná, přidejte lžičku hořčičného semene, 5 kuliček nového koření a 10 černého pepře, nasypte lžičku soli, 5 cukerínů a 2 bobkové listy. Vše zalijte 75 ml octa a doplňte vodou.
Zavíčkované sklenice naskládejte do hrnce s vodou a nechejte cca 25 minut sterilovat. Potom sklenice vyskládejte na stůl dnem nahoru a přikryjte je utěrkou, namočenou ve studené vodě, aby obsah rychleji vychladl a víčka se dobře přichytila.