Žemlovka z mazance s jahodami
Recepty, MoučníkySuroviny
- několik plátků mazance
- kelímek smetany (200 ml)
- kelímek (od smetany) mléka
- 1/2 kelímku cukru
- vanilkový lusk
- 6 žloutků
- jahody
Postup Žemlovka z mazance s jahodami
Postup přípravy receptu
-
Mazanec nakrájíme na malé kostky a vložíme do připravených nádob. V kastrolu si svaříme mléko se smetanou. Nesmí vřít, jen ji zahřejeme k bodu varu.
V jiné nádobě si rozmícháme žloutky s cukrem a přidáme vanilku z lusku. Promícháme a vlijeme do žloutků mléčnou směs.
Promícháme a nalijeme do připravených nádob, misek či jedné velké zapékací mísy.
Každou misku polijeme směsí a přidáme na plátky nakrájené jahody. Posypeme trochu cukrem a zapečeme asi 20 minut na 200 °C. Hotové posypeme moučkovým cukrem.