Žemlovka s pudinkem a meruňkami

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

cca 6 rohlíků nebo housek (suchých, předem nakrájených)
125 g másla (Zlatá Haná) k vymazání a navrch žemlovky
1 vanilkový pudink
500 ml mléka
cukr podle chuti
1 meruňkový kompot
400 ml mléka k namáčení rohlíků
2 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Velký plech s vyšším okrajem důkladně vymažeme změklým máslem (nejraději jen rukou), potom máčíme suché rohlíky v mléce, vyskládáme nejdříve po okrajích, potom celý plech.

  2. Uvaříme klasickým způsobem pudink. Meruňkový kompot necháme předem okapat na sítu, dále meruňky rozložíme pravidelně po celé ploše rohlíků slupkou dolů, zalijeme uvařeným teplým pudinkem. Opět poklademe namáčenými plátky rohlíků.

  3. Ve zbylém mléce (případně zbytek dolijeme na 2,5 dl) rozšleháme vajíčka. Lžicí polijeme celou plochu. Z másla krájíme plátky a klademe rovnoměrně po povrchu. Po upečení bude žemlovka krásně chrupavá.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 190°C dozlatova, asi 35-40 minut. Necháme částečně prochladnout. Porci na talíři pocukrujeme moučkovým cukrem, chutná výborně nejen teplá, ale i studená.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!