Žemlovka, naše nejoblíbenější

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

500 g světlého toustového chleba nebo vánočky (nebo kombinace obojího)
8 vajec
750 ml mléka
350 ml smetany ke šlehání (2 kelímky)
1,5 hrnku cukru krystal
1 vanilkový cukr
1 lžička mleté skořice
hrst rozinek
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Vánočku nakrájíme na plátky a dále na poloviny nebo čtvrtiny. Použijeme-li nakrájený toustový chléb, překrojíme ho na čtvrtky.

  2. Do velké mísy vlijeme smetanu, mléko, vajíčka, přidáme cukry a mletou skořici. Ručním šlehačem vše vyšleháme do kompaktní hmoty.

  3. Do ní přidáme vánočku nebo chléb, plátky ponoříme, zatížíme a umístíme na dvě hodiny do ledničky.

  4. Po dvou hodinách hmotu přelijeme do máslem vymazané zapékací mísy, uhladíme povrch a pečeme při 180°C asi 80-90 minut.

  5. Zapékací nádobu volíme co největší, s vysokým okrajem, protože žemlovka v průběhu pečení asi dvakrát zvětší svůj objem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!