Žemlovka, naše nejoblíbenější
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 500 g světlého toustového chleba nebo vánočky (nebo kombinace obojího)
- 8 vajec
- 750 ml mléka
- 350 ml smetany ke šlehání (2 kelímky)
- 1,5 hrnku cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička mleté skořice
- hrst rozinek
- máslo
Postup Žemlovka, naše nejoblíbenější
Postup přípravy receptu
-
Vánočku nakrájíme na plátky a dále na poloviny nebo čtvrtiny. Použijeme-li nakrájený toustový chléb, překrojíme ho na čtvrtky.
Do velké mísy vlijeme smetanu, mléko, vajíčka, přidáme cukry a mletou skořici. Ručním šlehačem vše vyšleháme do kompaktní hmoty.
Do ní přidáme vánočku nebo chléb, plátky ponoříme, zatížíme a umístíme na dvě hodiny do ledničky.
Po dvou hodinách hmotu přelijeme do máslem vymazané zapékací mísy, uhladíme povrch a pečeme při 180°C asi 80-90 minut.
Zapékací nádobu volíme co největší, s vysokým okrajem, protože žemlovka v průběhu pečení asi dvakrát zvětší svůj objem.