Žemle
Recepty, PřílohySuroviny
- 500 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- 1,5 lžičky soli
- 2 špetky cukru
- 1 hrnek mléka
- 2 lžíce oleje
- 4 lžíce majolky
- mák
- sůl
- kmín
- sezam na posyp
- vejce na potření
Postup Žemle
Postup přípravy receptu
-
Necháme vzejít kvásek.
Pak vše promícháme v hladké a pružné těsto. Lehce posypeme moukou a na teplém místě necháme kynout.
Po vykynutí utvoříme stejnoměrné bochánky, které vložíme na plech vystlaný pečícím papírem.
Necháme zhruba ještě asi půl hodiny na plechu, pak nařízneme ostrým nožem,nebo žiletkou rýhy a pomažeme vajíčkem,posypeme makem, nebo jiným sypáním a dáme do předem vyhřáté trouby upect do zlatova.