Pruhovaný dort, postupně pečený

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g Hery nebo másla pokojové teploty
10 vajec pokojové teploty
200 g cukru
170 g hladké mouky
(část lze nahradit pudinkovým práškem, já dala pistáciový)
šťáva z 1 citronu, můžeme dát i citronovou kůru
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
3 lžíce kakaa, špetka skořice
Na ozdobení:
pikantní marmeláda (kyselejší - meruňková, rybízová nebo šípková)
čokoládová poleva (já navrch přidala strouhaný marcipán)

Postup přípravy receptu

  1. Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli a cca 3 lžícemi cukru do pevného sněhu. V jiné míse vyšleháme Heru se zbylým cukrem do světlé pěny a zašleháme jeden žloutek za druhým. Přidáme citronovou šťávu a přimícháme mouku s kypřicím práškem. Zlehka stěrkou přimícháme sníh z bílků. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné vmícháme kakao a skořici.

  2. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, boky necháme holé, aby se na něj těsto hezky chytalo a neklouzalo po papíru. Troubu předehřejeme na program GRIL na 200 stupňů. Je důležité, aby trouba byla zapnutá jen na GRIL, aby se dort nepřipaloval zespodu.

  3. Na dno formy nalijeme cca 3 lžíce světlého těsta, rozetřeme a dáme do trouby na cca 5-6 minut zapéct dozlatova - je nutné hlídat a dát na zkušenosti se svou troubou, já raději nechávám níže pod grilem než ve vyšší poloze. Když je těsto upečeno (povrch zlatavý a na dotek pevný), vyndáme formu a nalijeme na upečený plát 3 lžíce tmavého těsta. Rozetřeme po celé ploše, těsto se na horké upečené placce samo rozteče, jde to dobře. A opět do trouby a zase hlídat 5-6 minut do zapečení. A takto postup opakujeme, až nám dojdou obě těsta - mně osobně to vyšlo na 10 vrstev. Ještě horký dort potřeme na vrchu marmeládou a necháme vychladnout. Vychladlý zdobíme čokoládovou polevou, můžeme ale ozdobit i krémem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!