Mátové dortíky

Recepty, Dorty

Suroviny

Piškot:
4 vejce
12 dkg cukru
3 lžíce oleje
1/2 prášku do pečiva
12 dkg hladké mouky
Krém:
250 g mascarpone
250 g smetany ke šlehání
100 g cukru
mátová ochucovací pasta
želatina
marcipán

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve oddělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme na pevný sníh. Žloutky vyšleháme s krupicovým cukrem. Obě hmoty lehce spojíme a vmícháme mouku, prášek do pečiva a nakonec olej. Upečeme.

  2. Vykrojíme různé tvary z korpusu. Poté vyválíme marcipán na cca 1-1,5 cm a vykrajujeme o něco menší tvar než u korpusu, aby marcipán nevyčníval, až se vloží na korpus.

  3. Želatinu připravíme dle návodu. Mascarpone vyšleháme společně s cukrem a smetanou do krému. Nemusí být příliš pevný, protože se bude přidávat želatina. Přidáme i odpovídající množství mátové pasty - řiďte se pokyny na obalu, může se podle výrobce lišit. Obvykle se dává 30-50 g na 1 kg krému.

  4. Doporučuji dát zpočátku méně a případně přidat. Krém by měl mít jen lehce mátovou příchuť. Do želatiny přidejte trochu krému a promíchejte. Vraťte ke zbytku krému a vše dobře promíchejte.

  5. Na dno každé formy vložíme tvar dortového korpusu, na něj položíme marcipán a naplíme krémem až po okraj. Dáme ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

  6. Zdobíme dle vlastní fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!