Zelňáky z kysaného zelí se sýrem
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 350 g okapaného kysaného zelí
- 100 g uzeného sýru nebo Goudy...
- 50 g sušené šunky nebo dobře vyuzené slaniny
- 1 stroužek česneku
- 2 vejce
- 3 lžíce smetany ke šlehání nebo na vaření
- 3 lžíce polohrubé mouky, cca 70 gramů
- sůl
- pepř mletý
- olej na smažení
Postup Zelňáky z kysaného zelí se sýrem
Postup přípravy receptu
-
Okapané zelí pokrájíme na kratší kousky, šunku nebo slaninu na drobno, sýr s česnekem nastrouháme na jemno. Vše dáme do mísy, přidáme vejce, smetanu, dle chuti osolíme a opepříme a dobře promícháme. Přisypeme mouku dle potřeby, abychom vytvořili směs, která bude kompaktní a bude držet pohromadě při smažení.
V nepřilnavé pánvi s troškou rozpáleného oleje smažíme malé placičky, které připravíme tak, že z připravené směsi odebíráme lžící hromádky, které na pánvi zploštíme na placičky. Smažíme z obou stran dozlatova a dokřupava. Hotové odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.
Placičky podáváme teplé jako hlavní chod, případně jako přílohu například k minutkám. Placičky jsou výborné i vychladlé, takže je můžeme podávat i jako chuťovku k pivu.