Zelňačka po Kadaňsku

Recepty, Polévky

Suroviny

2-4 brambory
2 l vody
100 ml zakysané smetany
8 kuliček celého černého pepře,nebo půl kávové lžičky mletého, nebo dle chuti
1 cibule
2 pikantní klobásy
150 g uzeného boku
500 g kyselého zelí (1 sáček)
kmín podle chuti
3 bobkové listy
mletá sladká paprika
sůl dle chuti
lák ze zelí

Postup přípravy receptu

  1. Brambory a cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme, zelí překrájíme, není nutné.

  2. Nakrájené brambory dáme samostatně vařit s kmínem, zelí vařím současně, ale odděleně v jiném hrnci s bobkovým listem a pepřem. Zelí se vaří cca 30 minut, dle tuhosti, občas stačí ochutnat tvrdost. Brambory a zelí nerozvařovat, ještě se budou dovařovat po přidání do společného hrnce.

  3. Mezitím osmažím na kostičky nakrájenou klobásu a bok, přidám cibulku. Na závěr připravím světlou jíšku s mletou paprikou a restovanou uzeninu, přidám do hrnce se zelím, dále uvařené brambory, které necedím. Poté zakysanou smetanu, chvilku zlehka provařím a je hotovo. Pokud chcete zvýraznit chuť, může se přidat i zbytek láku ze zelí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!