Zelňačka po Kadaňsku
Recepty, PolévkySuroviny
- 2-4 brambory
- 2 l vody
- 100 ml zakysané smetany
- 8 kuliček celého černého pepře,nebo půl kávové lžičky mletého, nebo dle chuti
- 1 cibule
- 2 pikantní klobásy
- 150 g uzeného boku
- 500 g kyselého zelí (1 sáček)
- kmín podle chuti
- 3 bobkové listy
- mletá sladká paprika
- sůl dle chuti
- lák ze zelí
Postup Zelňačka po Kadaňsku
Postup přípravy receptu
-
Brambory a cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme, zelí překrájíme, není nutné.
Nakrájené brambory dáme samostatně vařit s kmínem, zelí vařím současně, ale odděleně v jiném hrnci s bobkovým listem a pepřem. Zelí se vaří cca 30 minut, dle tuhosti, občas stačí ochutnat tvrdost. Brambory a zelí nerozvařovat, ještě se budou dovařovat po přidání do společného hrnce.
Mezitím osmažím na kostičky nakrájenou klobásu a bok, přidám cibulku. Na závěr připravím světlou jíšku s mletou paprikou a restovanou uzeninu, přidám do hrnce se zelím, dále uvařené brambory, které necedím. Poté zakysanou smetanu, chvilku zlehka provařím a je hotovo. Pokud chcete zvýraznit chuť, může se přidat i zbytek láku ze zelí.