Zeleninová směs nejen do polévek

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

5 kg očištěné syrové zeleniny
největší poměr tvoří mrkev
celer
petržel
Zelenina (do 5 kg):
kedlubny
pórek
cibule
česnek
pastiňák
petrželová nať
celerová nať
čerstvé papriky
rajčata
1 kg soli

Postup přípravy receptu

  1. Veškerou očištěnou zeleninu pomeleme na masovém strojku. Pomletou směs důkladně ve velké míse promícháme se solí a dáme na 24 hodin do chladna uležet.

  2. Pak směs plníme do skleniček, dáváme si opravdu záležet, abychom ze skleniček vytlačili většinu vzduchu, pořádně upěchujeme a důkladně zavíčkujeme. Takhle připravená směs nám vydrží do jara uložená na chladném místě.

  3. Směs je slanější, proto při dochucování omáček a polévek moc předem nesolím. Většinou stačí 1-2 polévkové lžíce na celý pokrm nebo 2 litry polévky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!