Zeleninová polévka s polentovými knedlíčky
Recepty, PolévkySuroviny
- 3 mrkve
- 3 řapíky celeru
- bílá část pórku
- 5 růžiček kapusty
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- nať petržele, celeru a libečku
- knedlíčky
- 200 ml vody
- plátek másla asi 20 g
- špetka soli
- 75 g instantní polenty
- 1 vejce
- 1 lžíci hladké kukuřičné mouky
- petrželka
Postup Zeleninová polévka s polentovými knedlíčky
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky. V hrnci, na rozehřátém oleji, restujeme nejprve mrkev a kapustičky, přidáme pórek, celer a ještě chvilku mícháme. Zalijeme 1,5 l vody (kdo může, dá masový vývar) přidáme sůl, pepř a přivedeme k varu. Stáhneme na nižší teplotu a vaříme do změknutí zeleniny, asi 10 minut.
Současně v druhém hrnci dáme vařit do hrnce vodu s máslem a solí. Jakmile začne vařit vsypeme najednou všechnu polentu a rychle mícháme (jako odpalované těsto). Když se přestane těsto lepit na stěny hrnce, dáme stranou. Do trochu zchladlého těsta přidáme vejce, nasekanou petrželku a podle potřeby hladkou kukuřičnou mouku (řídí se velikostí vejce), tak aby se z těsta daly ručně tvarovat malé knedlíčky. Děláme buď knedlíčky lehce namočenýma rukama nebo nočky pomocí dvou lžiček.
Ihned vkládáme do polévky a krátce povaříme. Hotové vyplavou na povrch. Přidáme nasekanou nať, podle potřeby dosolíme a podáváme.