Prasečí oči
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 750 g vepřových kotlet
- 200 g zauzené šunky
- 200 g ementálu
- 100 g listového špenátu
- česnek
- 250 ml smetany
- 100 g sušených rajčat
- brambory
- jarní cibulka
- 150 g slaniny
- 150 g žampionů
- cibule
- bíle víno
- strouhanka
- citronová šťáva
- máslo
Postup Prasečí oči
Postup přípravy receptu
-
Vepřové kotlety naklepeme na slabé plátky, které potřeme utřeným česnekem a opepříme.
Poklademe je plátky ementálu, zauzené šunky, lístky špenátu a kousky sušeného rajčete.
Plátky i s ingrediencemi zavineme do rolky, kterou následně pokrájíme na cca 10 mm silná kolečka, která naplocho napichujeme na špejli (vznikne tak efekt očí).
Špíz opečeme z obou stran na másle a přendáme do zapékací mísy, ve které necháme oči dopéct v troubě.
Ve výpeku rozpustíme kousek másla a přidáme najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Přidáme slaninu, posekaný česnek a žampiony, které zakápneme citronovou šťávou, aby neztmavly. Necháme podusit. Poté zaprášíme směs strouhankou a necháme zhoustnout. Nakonec přidáme suché bílé víno a krátce povaříme, aby měla směs dostatečnou hustotu a chuť.
Na závěr můžeme dochutit solí a pepřem.