Zdravá rajská omáčka

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

1 velká cibule
400 g rajského protlaku (doporučuji protlak bez škrobu ve složení, je hustší)
1 l vody nebo zeleninového vývaru
sušené datle (já jich použila 30, ale mám radši sladší omáčku než kyselejší)
2 bobkové listy
7 kuliček nového koření
cca 15 kuliček černého pepře
sůl
olej
špetka skořice (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na kostky. V hrnci si rozehřejeme trochu oleje a orestujeme cca 3-4 minutky cibuli, přidáme protlak, který také asi minutku orestujeme a zalijeme vodou nebo vývarem. Nyní je čas na koření (bobkový list, nové koření a pepř), které přidáme zabalené v kousku plátna nebo v uzavíratelném sítku na čaj, abychom jej před mixováním nehledali zdlouhavě v omáčce. A také je čas přidat datle, aby při vaření změkly a daly se snadněji rozmixovat.

  2. Omáčku necháme na mírném plameni vařit asi 20 minut, poté vyndáme koření a rozmixujeme ji. Díky protlaku a datlím není omáčku třeba více zahušťovat. Dochutíme solí, případně můžeme ještě přidat další datle na doslazení (ale zase je nutné pár minut omáčku vařit a poté rozmixovat) a kdo má rád skořici, může jí na konec do omáčky také přidat.

  3. Omáčku podáváme s čím ji máme rádi. Třeba s těstovinami, knedlíky... a do omáčky můžeme přidat tofu, tempeh, seitan, kuličky ze sojového či normálního masa...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!