Zázvorový macerát - sirup pro dospělé

Recepty, Nápoje

Suroviny

250 g zázvoru
1 citron
4 lžíce medu
1 l slivovice

Postup přípravy receptu

  1. Zázvor nastrouháme na hrubém struhadle. Loupat ho nemusíme, stačí ho jen dobře omýt nebo vydrbat kartáčkem. Z citronu vymačkáme šťávu. Z bio citronu můžeme použít i žlutou část z kůry.

  2. Ve slivovici (nebo meruňkovici, hruškovici...) rozmícháme připravený zázvor, citronovou šťávu (kůru) a med (lze přidat o trochu více). Vše necháme zhruba 3 dny macerovat (louhovat), pak přecedíme, naplníme do lahví a dle potřeby užíváme po frťánkách při kašli a nachlazení a na prohřátí (na spálení červa). Lze užívat i na kostce cukru tak, jako se dávali dětem nedobré kapky. Kalné zbarvení není na škodu, je to pozůstatek zázvoru.

  3. Zázvorovou drť z macerátu dobře využijeme do černého čaje s medem a plátkem citronu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!