Telecí saltimbocca s rizotem a vinnou redukcí

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

Telecí saltimbocca:
600 g telecí pečeně
80 g schwarzwaldské šunky
oregáno
sůl
barevný pepř
olivový olej na opečení
vinná redukce:
300 ml červeného vína
50 ml balsamikového octa
100 g medu
barevný pepř
rizoto:
240 g rýže
350 ml kuřecího vývaru (popřípadě bujón z kostky)
200 ml bílého vína
1 malá cibule
50 ml olivového oleje
20 g másla
snítka tymiánu nebo špetka sušeného
sůl
bílý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Telecí saltimbocca: Z pečeně nakrájíme plátky, které rozklepeme, osolíme a opepříme, přidáme oregáno a plátek šunky. Zabalíme do malé rolky a spíchneme párátkem. Na oleji opečeme ze všech stran, nejdříve zprudka, potom necháme dojít na menším příkonu tepla.

  2. Vinná redukce: Všechny suroviny společně svaříme - zredukujeme v hrnci na čtvrtinu. Redukování je proces, kdy se tekutina zahustí vařením bez pokličky. Při podávání přelijeme maso vinnou redukcí.

  3. Rizoto: Jemně nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme rýži, opražíme, zastříkneme vínem, přivedeme k varu a pak postupně, po malých dávkách, přidáváme víno a kuřecí vývar. Rýži za průběžného promíchání vaříme na mírném ohni, dokud není al dente (tzv. na skus), cca 15 minut (podle druhu rýže). Jakmile je rizoto hotové, ochutíme jej solí, pepřem a tymiánem, zjemníme máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!