Lehké zdravé muffiny
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 ml zakysané smetany
- popř. bílého jogurtu nebo valašské kyšky
- 100 g másla (rozpuštěné)
- 4 vejce
- 360 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g třtinového cukru
- 1-2 kávové lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 240 g jemně nastrouhané mrkve
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička citronové kůry čerstvé,může být i sušená
- 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- Krém:
- 250 g čerstvého smetanového sýra (dávám Palouček z Lidlu)
- 1- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup Lehké zdravé muffiny
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 160 °C. Formu nebo formičky na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
Do mísy prosejeme všechny suché suroviny - mouku, cukr, jedlou sodu, sůl a všechno koření. Promícháme.
V míse našleháme jogurt, rozpuštěné zchladlé máslo a vejce, která přidáváme po jednom. Přisypeme suchou směs a krátce promícháme. Nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev. Je-li mrkev sušší, přidáme ještě lžíci či dvě jogurtu.
Rozdělíme do formiček a pečeme, až muffiny vyběhnou a zezlátnou. Trvá to asi 20-25 minut. Pak je necháme vychladnout.
Během pečení připravíme krém. Sýr prošleháme s cukrem dohladka a dochutíme citronovou kůrou a citronovou šťávou. Krémem zdobíme vychladlé dortíky.