Závitky z kýty, se slaninou a dekorou

Recepty, Jiné maso

Suroviny

600 g koňské kýty
140 g anglické slaniny
4 lžíce koření Dekora
4 lžíce hladké mouky
2 lžíce sladké uzené papriky
2 lžíce oleje
1 cibule
sůl
mletý pepř
vývar na podlití
1 lžíce plnotučné hořčice

Postup přípravy receptu

  1. Z masa utvoříme 2 pláty, které paličkou rozklepeme do stran.

  2. Osolíme, opepříme a každý plát posypeme 2 lžícemi dekorového koření.

  3. Poklademe slaninou a zavineme do závitků.

  4. Závitky zajistíme nití a obalíme v mouce, do které jsme přidali uzenou papriku.

  5. Po obalení závitků dáme paprikovou mouku stranou k pozdějšímu použití na zahuštění šťávy.

  6. Pokud nám zbylo kousek slaniny, nakrájíme ji společně s cibulí nadrobno a vše v hrnci na rozehřátém oleji 3 minuty restujeme.

  7. Přidáme závitky a necháme zprudka ze všech stran zatáhnout. Podlijeme a slabým varem dusíme pod poklicí do měkka.

  8. Během dušení občas podlijeme a promícháme ode dna.

  9. Použijeme-li papiňák, po zatažení závitků podlijeme 300 ml horkého vývaru a od doby varu vaříme na slabém plameni pod tlakem 55 minut.

  10. Měkké maso vyndáme ze šťávy a tu zahustíme záklechtkou, kterou si připravíme tak, že ve 200 ml chladného vývaru rozmícháme odloženou mouku a vlijeme do vařicí šťávy.

  11. Přidáme hořčici a slabým varem za občasného promíchání vaříme ještě 20 minut.

  12. Konzistenci šťávy přizpůsobíme podle sebe. Můžeme ještě malinko naředit vývarem, nebo naopak, silnějším varem můžeme nechat zhoustnout. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

  13. Nití zbavené závitky nakrájíme na porce, ohřejeme a podáváme se šťávou a vhodnou přílohou.

  14. Můžeme také část závitků nakrájet na tenčí plátky a chladné podávat s kyselou okurkou a čerstvým pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!