Závin s červenou řepou a mákem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Maková náplň:
- 6 lžic rozinek
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 ml mléka
- 200 g mletého máku
- 5 lžíc cukru
- pár kapek citronové šťávy a rumu
- Řepová:
- 2 střední řepy
- Těsto:
- 200 ml mléka
- 450 g hladké mouky
- 6 lžíc cukru
- 2 ks vajec
- 1 špetka soli
- 100 g másla
- 40 g kvasnic
- Na potření:
- rum a vejce
Postup Závin s červenou řepou a mákem
Postup přípravy receptu
-
Z rozdrobeného droždí, vlažného mléka a cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě, dokud kvásek nestoupne. Připravený kvásek promícháme s prosátou moukou, rozpuštěným máslem, vejcem a špetkou soli. Z těsto uděláme bochník, který přikryjeme a necháme hodinu kynout na teplém místě.
Makovou náplň připravíme ze surovin, kromě rozinek, které necháme namočené v rumu, přidáme je až nakonec. Mletý mák zahřejeme s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem za stálého míchání. Musíme mít hladkou kašičku. Odstavíme a přidáme namočené rozinky a kapky citronů. Řepu očistíme a nastrouháme na jemno. Podlijeme vodou a dusíme cca 10 minut. Poté přecedíme přes cedník, abychom těsto neměli mokré. V krajním případě, pokud řepa po upečení pustí tekutinu, nechte závin vysušit na půl hodiny na 100 stupňů.
Těsto vyválíme na pomoučněném vále do obdélníku a naneseme prvně dušenou řepu a na ni makovou náplň. Těsto srolujeme do závinu a dobře utěsníme strany. Kynutý makový závin přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným žloutkem s rumem. Závin pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova. Upečený kynutý závin ještě horký posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
Kynutý závin nakrájíme na plátky a podáváme ke kávě nebo čaji.