Závin plněný strouhanými jablky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 15 g kvasnic
- 40 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 1 žloutek
- 60 ml mléka
- citronová kůra
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- Na naplnění:
- 2 jablka nastrouhaná na plátky
- 1 skořicový cukr
- rozinky
Postup Závin plněný strouhanými jablky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, rozdrobíme do něj kvasnice, posypeme lžičkou cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Přidáme zbylý moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutek, povolené máslo, sůl, citronovou kůru. Dolijeme zbytek vlahého mléka a vypracujeme těsto. Bude-li třeba, přidáme hrstičku mouky. Těsto dáme vykynout.
Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál a vyválíme obdélníček 28 cm široký, dlouhý 22 cm, 1 cm vysoký. Podsypáváme, těsto není tuhé jako na vánočku. Poklademe je plátky jablek, nedáváme k okrajům a kousek od konce. Posypeme skořicovým cukrem a rozinkami a závin stočíme.
Na plech dáme pečící papír, dáme na něj závin a necháme ho chvíli vykynout. Potřeme ho rozpuštěným máslem a dáme péci do předehřáté trouby na 180°C do zlatova. Po vyjmutí z trouby ho ještě potřeme rozpuštěným máslem a necháme vystydnout.