Zavařený zákusek
Recepty, MoučníkySuroviny
- 380 g hladké mouky
- 280 g moučkového cukru
- 300 g másla
- 5 vajíček
- 1 prášek do pečiva
- 1 cukr vanilkový
- 6 lžic vlažného mléka
- 2 lžíce kvalitního kakaa
- 1 pomeranč
- 5 lžic strouhanky na vysypání láhve
- 5 lžic kokosové moučky na vysypání láhve
Postup Zavařený zákusek
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme zavařovací sklenice, které jsou nahoře rovné, aby koláček v čas potřeby mohl snadno vyklouznout. Tato dávka surovin je na 4 půllitrové láhve, ale mohou být v nouzi i 7dcl sklenice.
Sklenice vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a kokosem.
Do misky dáme cukr, máslo a utřeme je do pěny. Potom postupně přidáváme jedno vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec ještě první 3 lžíce mléka.
Těsto si nyní rozdělíme na polovinu do dvou misek. Do jedné přidáme kakao smíchané s mlékem a do druhé misky strouhanou pomerančovou kůru z 1/3 a šťávu z jednoho pomeranče, má to perfektní chuť, ale každý si může dát do světlého těsta to, co chce, je to na Vás...
Těsta dobře promícháme a lžící dáváme střídavě do připravených sklenic, dokud máme co. Sklenice, do kterých těsto plníme, musí být naplněny asi jen do poloviny, neboť těsto ještě nakyne a abychom pak sklenice mohli po upečení lehce zavřít.
Naplněné láhve naskládáme do plechu. Dáme péct do trouby, kterou jsme předem rozehřáli na 180 stupňů. Pečeme 35-40 minut podle typu trouby.
Po upečení sklenice vyjmeme z trouby a rychle ještě na horké pořádně našroubujeme víčka. Předtím musíme stav upečeného těsta zkontrolovat špejlí. Když je dobře upečeno, dáme sklenice se zákuskem na nějaké volné místo a zakryjeme dekou do druhého dne. Takto zavařený mramorový zákusek nám vydrží dokonce až 5-6 měsíců ve sklenici jako čerstvý !! Když přijde čas na jejich konzumaci, zákusek ze sklenice vyberete tak, že ji otočíte, poklepete na ni,ať se tam dostane trochu vzduchu a je venku.