Zavařený zákusek

Recepty, Moučníky

Suroviny

380 g hladké mouky
280 g moučkového cukru
300 g másla
5 vajíček
1 prášek do pečiva
1 cukr vanilkový
6 lžic vlažného mléka
2 lžíce kvalitního kakaa
1 pomeranč
5 lžic strouhanky na vysypání láhve
5 lžic kokosové moučky na vysypání láhve

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme zavařovací sklenice, které jsou nahoře rovné, aby koláček v čas potřeby mohl snadno vyklouznout. Tato dávka surovin je na 4 půllitrové láhve, ale mohou být v nouzi i 7dcl sklenice.

  2. Sklenice vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a kokosem.

  3. Do misky dáme cukr, máslo a utřeme je do pěny. Potom postupně přidáváme jedno vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec ještě první 3 lžíce mléka.

  4. Těsto si nyní rozdělíme na polovinu do dvou misek. Do jedné přidáme kakao smíchané s mlékem a do druhé misky strouhanou pomerančovou kůru z 1/3 a šťávu z jednoho pomeranče, má to perfektní chuť, ale každý si může dát do světlého těsta to, co chce, je to na Vás...

  5. Těsta dobře promícháme a lžící dáváme střídavě do připravených sklenic, dokud máme co. Sklenice, do kterých těsto plníme, musí být naplněny asi jen do poloviny, neboť těsto ještě nakyne a abychom pak sklenice mohli po upečení lehce zavřít.

  6. Naplněné láhve naskládáme do plechu. Dáme péct do trouby, kterou jsme předem rozehřáli na 180 stupňů. Pečeme 35-40 minut podle typu trouby.

  7. Po upečení sklenice vyjmeme z trouby a rychle ještě na horké pořádně našroubujeme víčka. Předtím musíme stav upečeného těsta zkontrolovat špejlí. Když je dobře upečeno, dáme sklenice se zákuskem na nějaké volné místo a zakryjeme dekou do druhého dne. Takto zavařený mramorový zákusek nám vydrží dokonce až 5-6 měsíců ve sklenici jako čerstvý !! Když přijde čas na jejich konzumaci, zákusek ze sklenice vyberete tak, že ji otočíte, poklepete na ni,ať se tam dostane trochu vzduchu a je venku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!