Žampionová pizza
Recepty, PizzySuroviny
- 20 g droždí (1/2 kostky)
- 1/2 lžičky cukru
- 500 g polohrubé mouky nebo 550 g hladké mouky na pizzu + na posypání pracovní plochy
- 5 lžic panenského olivového oleje
- 1 lžička soli
- Na pizzu:
- rajská směs:
- 3 velká zralá rajčata
- 1 střední cibule
- 2-3 stroužky česneku
- hrst natě čerstvé petrželky
- sůl
- pepř
- lžička sladké papriky
- 2-3 lžíce olivového oleje
- šunka
- mozzarella
- žampiony
Postup Žampionová pizza
Postup přípravy receptu
-
Rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažné vody a cukr. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi 300 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto.
Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně začněte hníst,aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout hodinu a půl až dvě hodiny, aby zdvojnásobilo objem.
Rozdělte na čtyři díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte a vytáhněte na tenkou placku. Pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
Vytvarujte zvýšený okraj, těsto rychle poklaďte rajskou směsí, šunkou, mozarellou, žampiony a ihned vložte do pořádně rozpálené trouby. Je dobré si žampiony a česnek podusit na oleji.