Žampionová pizza

Recepty, Pizzy

Suroviny

20 g droždí (1/2 kostky)
1/2 lžičky cukru
500 g polohrubé mouky nebo 550 g hladké mouky na pizzu + na posypání pracovní plochy
5 lžic panenského olivového oleje
1 lžička soli
Na pizzu:
rajská směs:
3 velká zralá rajčata
1 střední cibule
2-3 stroužky česneku
hrst natě čerstvé petrželky
sůl
pepř
lžička sladké papriky
2-3 lžíce olivového oleje
šunka
mozzarella
žampiony

Postup přípravy receptu

  1. Rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažné vody a cukr. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi 300 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto.

  2. Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně začněte hníst,aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout hodinu a půl až dvě hodiny, aby zdvojnásobilo objem.

  3. Rozdělte na čtyři díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte a vytáhněte na tenkou placku. Pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

  4. Vytvarujte zvýšený okraj, těsto rychle poklaďte rajskou směsí, šunkou, mozarellou, žampiony a ihned vložte do pořádně rozpálené trouby. Je dobré si žampiony a česnek podusit na oleji.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!