Zatočený jahodovo kefírový dort
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 3 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 125 g cukru
- 50 g polohrubé mouky
- 50 g škrobové moučky
- 1/2 balíčku kypřícího prášku
- 1 PL kakaa
- Na krém:
- 750 ml kefírového mléka (já použila nízkotučné)
- 3 PL citronové šťávy
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml smetany na šlehání
- 10 plátků želatiny
- 250 ml smetany na šlehání (na potření dortu)
- 1 ztužovač šlehačky
- 300 g jahod
Postup Zatočený jahodovo kefírový dort
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 190°C.
Z vajec, 125g cukru a vanilkového cukru umícháme hustý krém, do kterého prosejeme mouku, škrob, kakao a prášek do pečiva. Vyšleháme do hladka a vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Urovnáme a dáme péci na cca 10-12 minut.
Poté překlopíme na pocukrovanou utěrku a papír opatrně odstraníme.
Jahody nakrájíme na plátky, nějaké necháme na ozdobu.
Dáme nabobtnat želatinu.
Rozmícháme kefír, citronovou šťávu, 100g cukru a vanilkový cukr.
Rozpustíme želatinu, rozmícháme ji ve 4-5 lžících kefíru a vmícháme do hmoty. Dáme chladit, až krém začne želírovat, vmícháme do něj ještě 200 ml ušlehané smetany. Dáme do lednice.
Upečený a vychladlý plát nakrájíme podélně na 5 stejně širokých pruhů.
Potřeme je krémem z jedné strany.
Skládat budeme na dno dortové formy. První stočíme doprostřed, zvenku ho opět potřeme a kolem něj obtáčíme ostatní a vždy zvenku opět trochu namažeme. Ohradíme dortovým prstencem.
Jahody vtlačujeme do krému mezi pláty. (viz. obrázek).
Celý povrch potřeme zbytkem krému a dáme ztuhnout nejméně na 3 hodiny do lednice.
Nakonec ušleháme 250 ml smetany se ztužovačem, potřeme dort vyjmutý z formy a dozdobíme.