Zapečený lilek se sýrem, rajčaty a provensálským kořením

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 větší lilek (já dala cuketu)
4 větší rajčata
sůl
provensálské koření
2 lžíce olivového oleje
150 g sýru Gouda - strouhaného
3 celá vejce

Postup přípravy receptu

  1. Troubu si předehřejeme na 220 stupňů. Zeleninu omyjeme, nakrájíme na půlcentrimetrové plátky a rajčata na tenká kolečka.

  2. Zapékací misku vytřeme lžící olivového oleje a vyložíme střídavě v jedné plátky lilku a rajčat. Každou vrstvu osolíme, okořeníme a posypeme zlehka strouhaným sýrem. 2/3 sýra si necháme na konečnou úpravu pokrmu.

  3. Poslední vrstvu pouze osolíme, přidáme provensálské koření a zakápneme olivovým olejem.

  4. Zapékací misku zakryjeme a pečeme přibližně 25 - 30 minut.

  5. Mezitím si v misce rozšleháme vejce, přidáme zbytek nastrouhaného sýra a touto směsí polijeme pokrm.

  6. Necháme ještě na 10 min dopéct v troubě bez poklice. Měla by se vytvořit zlatavá kůrčička. Skvělou přílohou je bagetka, nebo nové brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!