Zapečený lilek se sýrem, rajčaty a provensálským kořením
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 větší lilek (já dala cuketu)
- 4 větší rajčata
- sůl
- provensálské koření
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 g sýru Gouda - strouhaného
- 3 celá vejce
Postup Zapečený lilek se sýrem, rajčaty a provensálským kořením
Postup přípravy receptu
-
Troubu si předehřejeme na 220 stupňů. Zeleninu omyjeme, nakrájíme na půlcentrimetrové plátky a rajčata na tenká kolečka.
Zapékací misku vytřeme lžící olivového oleje a vyložíme střídavě v jedné plátky lilku a rajčat. Každou vrstvu osolíme, okořeníme a posypeme zlehka strouhaným sýrem. 2/3 sýra si necháme na konečnou úpravu pokrmu.
Poslední vrstvu pouze osolíme, přidáme provensálské koření a zakápneme olivovým olejem.
Zapékací misku zakryjeme a pečeme přibližně 25 - 30 minut.
Mezitím si v misce rozšleháme vejce, přidáme zbytek nastrouhaného sýra a touto směsí polijeme pokrm.
Necháme ještě na 10 min dopéct v troubě bez poklice. Měla by se vytvořit zlatavá kůrčička. Skvělou přílohou je bagetka, nebo nové brambory.