Zapečená mléčná rýže s pudinkem a ovocem

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

400 g natural rýže nebo kulatozrnné
cca 1,6 litru mléka
cca 180 g cukru krupice, dle sladkosti ovoce
80 g másla
2 vanilkové pudinky v prášku
špetka soli
čerstvé ovoce (nebo kompotované) dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Rýži propláchneme, nasypeme do hrnce, přilijeme cca litr mléka, přidáme špetku soli, osladíme podle sladkosti (kyselosti) ovoce a podle toho, zda použijeme ovoce sezónní či kompotované. Vaříme za častého míchání do změknutí rýže, během vaření dle potřeby doléváme mlékem, aby měla rýže kašovitou konzistenci.

  2. Rýži po uvaření odstavíme, přidáme pokrájené máslo a vmícháme ho do rýže do jeho rozpuštění. Pak necháme kaši částečně zchladnout. Při chladnutí bude kaše houstnout, takže budeme muset přilévat po troškách mléko, abychom zachovali u rýže kašovitou konzistenci. Až bude kaše vlažná, vmícháme do ní řádně oba pudinky.

  3. Do pekáčku vyloženého pečícím papírem, který potřeme máslem nebo olejem, střídavě vrstvíme rýžovo-pudinkovou kaši a pokrájené ovoce (broskve, meruňky, švestky, jablka...), zaklopíme a dáme do předehřáté trouby na 170 a pečeme cca 35-40 minut. Lze zapékat i v remosce.

  4. Zapečenou sladkou rýži s pudinkem a ovocem podáváme teplou, ale pokud zbude, tak klidně i vychladlou. Na talíři můžeme dozdobit kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky, případně porci rýže přelijeme jogurtovým přelivem nebo jen posypeme moučkovým cukrem. Vše dle vlastní chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!