Zapečená jablka s motýlky v tvarůžkové omáčce
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 500 g jablek
- šťáva z 1/2 citrónu
- 200 g těstovin farfalle (motýlci)
- 1 lžička oleje
- sůl
- 30 g másla
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 2–2,5 dl zeleninového nebo masového vývaru (z bujónové kostky nebo masoxu)
- 3 tvarůžky
- špetka mletého bílého pepře
- 4 lžíce smetany
- 3–4 lístky rozmarýnu
- 2 vejce
- 0,2 dl jablečné pálenky
- tuk na vymazání a pár máslových vloček na povrch zapékané směsi
Postup Zapečená jablka s motýlky v tvarůžkové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Jablka očistíme, zbavíme jader, pokrájíme na osminky a v misce je pokropíme citrónovou šťávou, aby nezhnědla.
Těstoviny uvaříme na skus ve vařící, mírně osolené vodě, hotové scedíme a promícháme se lžičkou oleje.
Cibulku pokrájíme najemno, dáme do kastrolku na rozpuštěné máslo, osmahneme dozlatova, přidáme hladkou mouku a zapražíme jíšku.
Z jíšky rozředíme bešamel vývarem, vmícháme utřený česnek, špetku mletého bílého pepře a rozdrobené tvarůžky, které necháme v omáčce rozpustit.
Nakonec vlijeme smetanu, dochutíme solí a odstavíme.
Do mírně vychladlé omáčky rozmícháme vejce, pár nastříhaných lístků rozmarýnu a přilijeme jablečnou pálenku.
Vymažeme tukem zapékací mísu, vložíme do ní jablka, uvařené těstoviny, zalijeme tvarůžkovou omáčkou, navrch dáme ještě pár jiskřiček másla a zapečeme.