Zapečená jablka s motýlky v tvarůžkové omáčce

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

500 g jablek
šťáva z 1/2 citrónu
200 g těstovin farfalle (motýlci)
1 lžička oleje
sůl
30 g másla
1 malá cibule
1 stroužek česneku
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2–2,5 dl zeleninového nebo masového vývaru (z bujónové kostky nebo masoxu)
3 tvarůžky
špetka mletého bílého pepře
4 lžíce smetany
3–4 lístky rozmarýnu
2 vejce
0,2 dl jableč­né pálenky
tuk na vymazání a pár máslových vloček na povrch zapékané směsi

Postup přípravy receptu

  1. Jablka očistíme, zbavíme jader, pokrájíme na osminky a v misce je pokropíme citrónovou šťávou, aby nezhnědla.

  2. Těstoviny uvaříme na skus ve vařící, mírně osolené vodě, hotové scedíme a promícháme se lžičkou oleje.

  3. Cibulku pokrájíme najemno, dáme do kastrolku na rozpuštěné máslo, osmahneme dozlatova, přidáme hladkou mouku a zapražíme jíšku.

  4. Z jíšky rozře­díme bešamel vývarem, vmícháme utřený česnek, špetku mletého bílého pepře a rozdrobené tvarůžky, které necháme v omáčce rozpustit.

  5. Nakonec vlijeme smetanu, dochutíme solí a odstavíme.

  6. Do mírně vychladlé omáčky rozmícháme vejce, pár nastříhaných lístků rozmarýnu a přilijeme jablečnou pálenku.

  7. Vymažeme tukem zapékací mísu, vložíme do ní jablka, uvařené těstoviny, zalijeme tvarůžkovou omáčkou, navrch dáme ještě pár jiskřiček másla a zapečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!