Žampionový krém se šunkou a krutonky
Recepty, PolévkySuroviny
- 500 g žampionů
- 2 šalotky
- 100 ml smetany (33%)
- 100 g šunky
- 4 plátky toustového chleba
- 50 g másla
- 20 g másla na krutonky
- 50 g mouky
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl
- mletý bílý pepř
- hladkolistá petrželka
Postup Žampionový krém se šunkou a krutonky
Postup přípravy receptu
-
Žampiony očistíme, několik jich dáme stranou a zbytek drobně pokrájíme. V hrnci rozehřejeme 50 g másla, přidáme pokrájené šalotky, žampiony a krátce restujeme, zasypeme moukou, společně osmahneme, zalijeme vývarem, rozšleháme a vaříme cca 20 minut. Zjemníme smetanou, dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme.
Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo, vložíme toustový chléb pokrájený na kostky, na větší kousky pokrájené zbylé žampiony (malé můžeme nechat vcelku) a osmažíme dozlatova. Na závěr přidáme proužky šunky, které necháme jen prohřát.
Polévku na talířích doplníme krutonky, žampiony, šunkou, přidáme petrželku a ihned podáváme.