Žampionový krém se šunkou a krutonky

Recepty, Polévky

Suroviny

500 g žampionů
2 šalotky
100 ml smetany (33%)
100 g šunky
4 plátky toustového chleba
50 g másla
20 g másla na krutonky
50 g mouky
1 litr zeleninového vývaru
sůl
mletý bílý pepř
hladkolistá petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Žampiony očistíme, několik jich dáme stranou a zbytek drobně pokrájíme. V hrnci rozehřejeme 50 g másla, přidáme pokrájené šalotky, žampiony a krátce restujeme, zasypeme moukou, společně osmahneme, zalijeme vývarem, rozšleháme a vaříme cca 20 minut. Zjemníme smetanou, dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme.

  2. Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo, vložíme toustový chléb pokrájený na kostky, na větší kousky pokrájené zbylé žampiony (malé můžeme nechat vcelku) a osmažíme dozlatova. Na závěr přidáme proužky šunky, které necháme jen prohřát.

  3. Polévku na talířích doplníme krutonky, žampiony, šunkou, přidáme petrželku a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!