Vepřové závitky z krkovičky v kapustovém lůžku

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 menší hlávka kapusty
4 plátky vepřové krkovice
16 plátků anglické slaniny
4 širší proužky červené papriky
150 g slaniny
1 PL oleje
1 cibule
6 stroužků česneku
1 kostka Masoxu
2 dl vody
mletý zázvor
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Z hlávky kapusty si oddělíme 4 listy, vyřízneme tvrdou středovou část a listy necháme 3 minuty v otevřené nádobě povařit, aby vyprchalo kapustové aroma.

  2. Hlávku kapusty rozpůlíme, vyřízneme tvrdý středový košťál, každou polovinu rozřízneme na 3 díly a dáme do většího hrnce do vařící osolené vody 5 minut nezakryté povařit.

  3. Připravíme si větší kastrol nebo zapékací nádobu, po 5 minutách kapustu scedíme a přendáme do připravené zapékací nádoby.

  4. Plátky krkovice opláchneme, osušíme a nejlépe přes potravinářskou folii naklepeme (můžeme také strčit do igelitového svačinového sáčku a naklepat v něm).

  5. Osolíme, opepříme a lehce poprášíme mletým zázvorem. Prsty všechno koření do masa hezky vetřeme.

  6. Na každý rozklepaný a okořeněný plát krkovičky dáme 2 plátky anglické slaniny, na polovinu složený spařený kapustový list, opět 2 plátky anglické slaniny, proužek červené papriky a všechno srolujeme do závitku, který zpevníme buď speciální jehlou na závitky, ale postačí omotat nití. Jde to velice lehce, ze závitků nám nemá co vytéct, tak se toho nebojíme.

  7. Zapneme si troubu na rozehřátí a na sporáku ve 2 dl vody si necháme rozpustit kostku masoxu.

  8. Cibuli a česnek si oloupeme a nakrájíme - cibuli na půlměsíčky a česnek na plátky.

  9. 150 g slaniny nakrájíme na drobnější kostičky a dáme na větší pánev na 1 PL oleje osmahnout - asi tak 4 minutky.

  10. Pak přidáme cibuli a česnek a restujeme další 4 minuty.

  11. Poté vše vařečkou nahrneme k okraji pánve a postupně vložíme utvořené závitky, které necháme z každé strany po 2 minutách zatáhnout(do šedavé barvy);nebo po orestování slaniny, cibule a česneku tuto směs přendáme do zapékací nádoby na připravenou kapustu, na pánev dáme ještě trošku oleje a až bude rozpálený, tak na něm závitky opečeme 2+2minuty.

  12. Zatáhlé závitky rozložíme na kapustu, zalijeme 2 dl předem rozvařeným masoxem, přiklopíme víkem (pokličkou) vložíme do předem zapnuté trouby a na plný výkon pečeme 30 minut.

  13. Pak troubu ubereme na poloviční výkon a stále zakryté pečeme dalších 20 minut.

  14. Pak odstraníme víko a 10 minut necháme na poloviční výkon trouby dopéct. Hotová šťáva se nemusí nijak dochucovat, závitky, kapusta a masox to udělají za nás.

  15. Podáváme s vařeným bramborem, ale určitě by se hodil i bramborový knedlík.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!