Borůvková roláda s krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 4 vejce (rozdělit žloutky a bílky)
- 4 lžíce krystalového cukru
- 4 lžíce polohrubé mouky
- Krém:
- 2 vejce
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 celá Hera (nebo máslo)
- Ostatní:
- borůvkový džem částečně s celými borůvkami
- olej na potření pečícího papíru
- špetka soli do bílků na sníh
Postup Borůvková roláda s krémem
Postup přípravy receptu
-
Na začátku si ušleháme na nejvyšší rychlost sníh z bílků se špetkou soli do tuha a dáme si ho do lednice do doby, než ho budeme potřebovat.
Ušleháme si žloutky s cukrem krystalovým i vanilkovým do pěny-zvětší objem! Pak lehce a rychle přišlehneme po lžicích mouku a nakonec vmícháme sníh, který máme v lednici-nešlehat, jen lžící, nebo vařečkou!.
Na plech si dáme pečící papír, ten potřeme olejem - jde po upečení nádherně sundat, vylijeme těsto, uhladíme ho a dáme do vyhřáté trouby na 170-180°C a pečeme do lehce růžova, těsto hlídáme, je hotové za pár minut.
Upečené těsto vyndáme, necháme vystydnout a uděláme si krém - ušleháme vejce s cukrem krupicovým i vanilkovým mírně do pěny, pak přidáme nakrájenou, nebo nastrouhanou Heru a ušleháme jemný hladký krém.
Když nám těsto vychladlo, potřeme ho borůvkovým džemem a na něj natřeme krém, kterého si necháme tak 1/3 navrch rolády a můžeme smíchat s 1 lžící borůvkového džemu pro barvu.
Po namazání zlehka srolujeme, vršek potřeme ještě krémem a pokud nám zbyde, můžeme ještě podle naší fantazie ozdobit.