Žampionová omáčka II.
Recepty, OmáčkySuroviny
- 180 g žampionů
- 20 g másla
- 50 g oleje např. řepkového
- 70 g cibule
- 50 g hladké mouky
- 350 g masového vývaru - dle potřeby
- 400 g mléka - dle potřeby
- 100 g sladké 12% smetany
- sůl
- možno trochu octa
Postup Žampionová omáčka II.
Postup přípravy receptu
-
Žampiony opláchneme a na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme. Nebo pak klasicky nakrájíme na plátky, záleží jaký výsledek chceme mít. Pak je na másle podusíme, u strouhaných stačí chvilka.
Cibuli nakrájíme na jemno, můžeme použít i malý sekáček potravin, jen z ní nesmíme připravit kaši.:-) Pak ji na rozehřátém oleji orestujeme do sklovita, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme vývarem a mlékem a za stálého prošlehávání metličkou necháme zavařit a pak za občasného prošlehání provařit. Osolíme dle potřeby. Ke konci přidáme ještě smetanu a podušené houby, ale už dlouho nevaříme. Hustotu omáčky upravíme případným přidáním vývaru nebo mléka. Po odstavení můžeme dochutit trochou octa.
Omáčku jsem podávala s houskovým knedlíkem a vařeným vepřovým masem - kýtou, vývar jsem použila na omáčku. Půjde použít i hovězí nebo telecí maso.