Zákusky plné čokolády
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus:
- 200 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 4 vejce
- 180 g třtinového cukru
- 100 ml oleje
- 80 ml vroucí vody
- 2 lžíce kakaa
- Krém:
- 250 g másla
- 300 ml mléka
- 1 čokoládový pudink
- 100 g moučkového cukru
- 200 g čokolády na vaření
- Čokoládová modelovací hmota:
- 300 g hořké čokolády na vaření (jde i z bílé a mléčné, ale to nemám ještě vyzkoušeno)
- 3 lžíce kukuřičného sirupu nebo glukózy
- Čokoládová poleva:
- 100 g čokolády
- 80 g ztuženého pokrmového tuku
- Pikantní marmeláda
- čokoládová poleva
- jakékoli zdobení – já jsem použila kytičky z čokoládové hmoty
Postup Zákusky plné čokolády
Postup přípravy receptu
-
Korpus: ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru. Ve druhé míse šleháme žloutky se zbytkem cukru. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva a kakaem.
Nakonec vmícháme sníh. Těsto nalijeme do hlubokého plechu na pečicí papír a pečeme ve vyhřáté troubě. Délka pečení záleží podle typu trouby (já peču na elektrice 180°C zhruba 15 – 20 minut) – zkouška špejlí ukáže, zda je korpus propečený.
Krém: z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, a necháme ho vychladnout. Máslo s cukrem pořádně našleháme. Postupně po lžících zašleháváme vlažný pudink a potom po troškách rozpuštěnou (ne teplou!) čokoládu. Vše pořádně vyšleháme, až vznikne hladký krém.
Čokoládová modelovací hmota: čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Po rozpuštění čokolády sundáme misku z vodní lázně a přidáváme postupně lžíce sirupu. Sirup dá čokoládě právě tu pružnost. Opět přidáváme sirup tak, aby se hmota pěkně spojila a vytvořila hladkou, nelepící modelínu. Tu pak přendáme do fólie a dáme na chvíli ztuhnout do lednice. A pak už jen modelujeme, nebo vytlačujeme přes formičku kytky n ozdobu.
Čokoládová poleva: čokoládu rozlámeme do kastrůlku, přidáme tuk a postavíme do vodní lázně. Za stálého míchání rozehříváme, dokud se suroviny nespojí.
Vychladnutý korpus rozkrojíme na dva pláty, ze kterých vykrajujeme oválky. Jednotlivé oválky pomažeme pikantní marmeládou a následně je k sobě slepujeme čokoládovým krémem. Vrch polijeme čokoládovou polevou, kterou úmyslně necháme přetéct přes okraje zákusku a zdobíme dle vlastní fantazie.