Rychlá bílá koprovka se sázeným vejcem
Recepty, OmáčkySuroviny
- 3/4 litru mléka
- 2 lžíce smetany 33%
- cca 1,5 dl silného hovězího vývaru, nejlépe připravený dlouhým vařením z kostí a předního hovězího, odpařovaný k co nejintenzívnější chuti a hustotě, ale můžeme použít i kostku Hovězího bujónu Knorr)
- 4–6 šalotek
- 3 kostky cukru
- 3 lžíce hrubé mouky
- 2–3 lžíce citrónové šťávy (nebo suchého vína – nejlépe Vlašský rnebo Rýnský ryzlink, obojí je k podlévání pokrmů vhodné)
- 3–4 lžíce čerstvého mladého posekaného kopru
- 1 žloutek
- 1 lžíce másla
- sůl na dochucení
- Sázená vejce:
- 6 vajec
- pršut nebo 6 koleček většího salámu raději suchého
- 6 kusů listů (po polovinách) pekingského zelí (jako vložku pod vajíčka)
- špetka soli
Postup Rychlá bílá koprovka se sázeným vejcem
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce nalijeme vývar, do něj vložíme oloupané šalotky a zvolna přivedeme k varu, šalotky povaříme asi 5 minut, než začnou měknout a pouštějí už chuť.
Vývar se šalotkami zalijeme mlékem, vysypeme do něj mouku a za stálého míchání přivedeme k varu (jako krupicovou kaši). Až se vytvoří vařením polohustý krém, dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou.
Před odstavením vmícháme jemně posekaný kopr a minutu povaříme.
Omáčku vylepšíme vmícháním žloutku a jiskřičky másla.
Podáváme s vařeným hovězím masem, vejcem vařeným natvrdo, nebo sázeným a s bramborami nebo s knedlíkem. Dáváme-li do omáčky suché bílé víno místo citrónu, příp. octa, musíme ho nechat chvilku povařit.
Sázená vejce: Do mikrovlnky použijeme formičku na srdíčka nebo lívanečky, vyložíme každou salátovým listem a na něj položíme salám a snažíme se prsty zformovat tvar. Do tak vzniklé nádobky vyklepneme opatrně vejce (připravujeme-li v mikrovlnce, pak napíchneme několikrát žloutek, aby nevybuchoval a neprskal), na lívanečník na sporák nemusíme.
Na lívanečníku (pánvi) pečeme tak dlouho, až bude vejce správně upečené a v mikrovlnce 3 – 4 minuty, také do ztvrdnutí žloutků a bílků.
Na talíř dáme nejdříve naběračkou omáčku, k ní přílohu (brambory či knedlík) a na omáčku pak položíme naše sázená vejce, po dvou na porci. Můžeme nést na stůl ještě horké.