Základní muffiny s medovo-skořicovou polevou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky (na ovocné muffiny dejte 200 g hladké a 50 g polohrubé)
- 100 g cukru (s čokoládou uberte, s kyselým ovocem naopak přidejte)
- 2 lžičky prášku do pečení
- špetka soli
- vanilkový cukr
- 2 středně velká vejce
- 200 ml mléka (nebo 200 g jogurtu a trochu mléka)
- 85 g másla (rozpuštěného a zchladlého)
- Poleva:
- 2 lžíce medu
- trochu skořice
Postup Základní muffiny s medovo-skořicovou polevou
Postup přípravy receptu
-
Tekuté ingredience v pokojové teplotě prošlehejte dohromady. Mixéru netřeba, stačí vidličkou. V jiné míse si promíchejte sypké ingredience a smíchejte obě směsi dohromady.
Promíchejte lžící v těsto a naplňte formičky cca do 3/4. Já osobně plním formičky do plna. Mají pak pěkné čepice. Nejdůležitější je ale konzistence těsta, tekutější těsto by vám mohlo příliš vyběhnout, nahoře se spojit (hlavně v teflonové formě) a ještě se přichytit na formu. Řiďte se raději instinktem a osobní zkušeností.
Těsto na muffiny je důležité nepřemíchat. Nesnažte se vyšlehat dokonale hladké těsto, je to opravdu kontraproduktivní.
Pokud přidávám do těsta ovoce nebo čokoládu, přidávám je nejprve do moučné směsi, aby se ovoce nebo čoko obalila moukou. Neklesne tolik ke dnu košíčku. Na ovocné muffiny používám spíše teflonovou formu, kterou vymažu a vysypu a nepoužívám tolik papírové košíčky. Těsto se na ně zbytečně nalepí. S množstvím ovoce to ale stejně nepřehánějte, aby těsto nebylo příliš mokré a částečně nedopečené. Určitě by měla převažovat hmota těsta. Jestli se toho bojíte, klidně naplňte košíčky a ovocem těsto jen posypte. Je pak ale pravděpodobné, že na muffinech nevyskočí ona pověstná čepice.
Peču při 180°C cca 20-25 minut. Troubu si dávám vyhřát 10-15 minut dopředu. Prostě po dobu, než stihnu nachystat těsto. Délka a teplota bohatě stačí. Jestli jsou muffiny nedopečené, stala se někde v Matrixu chyba.