Ostružinový dort s drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
1,5 hrnku polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 lžička skořice
špetka soli
1/2 hrnku jemně mletých mandlí (nebo ořechů)
80 g másla
1/2 hrnku krystalového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíce amaretto (stačí trocha mandlové aroma)
1 vejce
1/2 hrnku hrubě sekaných ořechů
Náplň:
450 g ostružin (mohou být i mražené)
1/2 hrnku krystalového cukru
1 lžíce strouhané citronové kůry
2 lžíce citronové šťávy
1/3 hrnku vody
3 lžíce solamylu (lepší je Zlatý klas)

Postup přípravy receptu

  1. Náplň: černice, cukor, kôru a šťavu privedieme k varu a 10 minút varíme na slabom plameni. Potom zahustíme solamylom rozmiešaným vo vode, necháme prejsť varom a odstavíme. Necháme vychladnúť.

  2. Cesto: Zmiešame sypké suroviny: múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu a mleté mandle.

  3. V inej mise vyšľaháme maslo, Amaretto, vanilkový cukor a cukor, potom dobre všľaháme vajce.

  4. Prisypeme sypkú zmes a dobre premiesime. Cesto je trocha drobivé.

  5. Z cesta odoberieme ¼, do ktorej vmiešame (rukou) hrubo sekané orechy. Dáme do chladničky.

  6. Zvyšným cestom vyložíme vymastenú tortovú formu tak, že okraje vydvihneme asi na 2,5 cm vysoko. Na cesto navrstvíme náplň a na ňu rozdrobíme časť cesta s orechami.

  7. Pečieme pri 160°C asi 40 minút. Vyberieme z rúry a necháme vo forme úplne vychladnúť. Až potom tortu vyberieme a podávame.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!