Ostružinový dort s drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 1/2 hrnku jemně mletých mandlí (nebo ořechů)
- 80 g másla
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce amaretto (stačí trocha mandlové aroma)
- 1 vejce
- 1/2 hrnku hrubě sekaných ořechů
- Náplň:
- 450 g ostružin (mohou být i mražené)
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1 lžíce strouhané citronové kůry
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/3 hrnku vody
- 3 lžíce solamylu (lepší je Zlatý klas)
Postup Ostružinový dort s drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Náplň: černice, cukor, kôru a šťavu privedieme k varu a 10 minút varíme na slabom plameni. Potom zahustíme solamylom rozmiešaným vo vode, necháme prejsť varom a odstavíme. Necháme vychladnúť.
Cesto: Zmiešame sypké suroviny: múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu a mleté mandle.
V inej mise vyšľaháme maslo, Amaretto, vanilkový cukor a cukor, potom dobre všľaháme vajce.
Prisypeme sypkú zmes a dobre premiesime. Cesto je trocha drobivé.
Z cesta odoberieme ¼, do ktorej vmiešame (rukou) hrubo sekané orechy. Dáme do chladničky.
Zvyšným cestom vyložíme vymastenú tortovú formu tak, že okraje vydvihneme asi na 2,5 cm vysoko. Na cesto navrstvíme náplň a na ňu rozdrobíme časť cesta s orechami.
Pečieme pri 160°C asi 40 minút. Vyberieme z rúry a necháme vo forme úplne vychladnúť. Až potom tortu vyberieme a podávame.