Cuketové knedlíčky / noky

Recepty, Přílohy

Suroviny

800 g mladé neloupané cukety
sůl
cca 270 g hrubé mouky
1 vejce
Dále dle chuti:
drcený kmín
česnek čerstvě nastrouhaný nebo sušený
muškátový oříšek
petrželka jemně nasekaná

Postup přípravy receptu

  1. Omytou, hrubě nastrouhanou cuketu osolíme, promícháme a dáme do cedníku okapat. Okapat ji necháme v cedníku klidně déle a vodu z ní i průběžně vymačkáváme. Z 800 gramů cukety budeme mít nakonec jen cca půl kilogramu nastrouhané cukety, kterou dáme do mísy, přidáme vejce, koření nebo bylinky dle chuti a mouku dle potřeby.

  2. Mouky dáme tolik, aby se mokrou rukou z těsta dobře tvořily kuličky (25 až 30-ti gramové). Před tvořením kuliček dáme vařit do hrnce osolenou vodu. Pokud se nám nechce koulet knedlíčky, uděláme noky, které mokrou lžící odebíráme z mísy a házíme do vroucí vody.

  3. Knedlíčky nebo noky naházíme do vroucí vody (klesnou ke dnu), po minutě je opatrně podebereme ode dna, počkáme, až vyplavou a poté vaříme 4-5 minut. Pak je scedíme, promícháme s rozpuštěným máslem, s osmaženou cibulkou na špeku nebo nejlépe s výpekem z masa.

  4. Podáváme se zelím, špenátem, pečeným masem... vše dle chuti.

  5. Knedlíčky jsou díky cuketě hezky vláčné, dochucování je na nás, podle toho, k čemu je jako přílohu budeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!